2009. május 20., szerda

Nyári szünet: Taiwan?!

2009. május 20., szerda

Szóval, ahogy ígértem, a most következő bejegyzést a nyári szünetre vonatkozó terveim ismertetésének szentelem…


Azt talán mindannyian tudjátok, hogy alapvetően két ország érdekel(t) különösen Ázsiából: Kambodzsa és a Fülöp-szigetek (talán az is megvan, hogy mindkét helyen vannak barátaim, akikkel szeretnék majd találkozni, ha lehet), és ebből a listából, mint tökéletes evidencia, kihagytam Kínát, ahova úgyis el kell menni, ez egyértelmű – és Japánt, ugyanis paradox módon tavaly ősszel kb mindent megmutattak nekem itt, ami érdekelt ebből az országból, úgyhogy ha fogok is utazgatni Japánon belül a jövőben, az vagy valakivel lesz (pl elképzelhető egy síelés jövőre a jogi karosokkal), vagy valakihez (mint a közeljövőben Tokióba Sujan-hoz, persze csak majd ha lecsengett a mostani járvány-hisztéria). Nekem még csak nincs is olyan különleges helyem itt, mint pl Zsófinak volt az Ayashi no Ceres-es sziget – bááár… XD na jó, az Ayakashi Ayashi-ból nekem is van egy hasonló: a Toshugu-szentély, Tokugawa Ieyasu mauzóleuma Nikko-ban. De ezt leszámítva különösebben nincs semmi, főleg, hogy anno a host-családom is mesélte, hogy a japánok azért utaznak annyit külföldre, mert érdekes módon az országon belüli utazás drágább, mintha a tengerentúlra mennének…


Na jó, szóval mikor elkezdtem repülőjegyeket nézegetni, minkét „must see” helyemre elég drágák voltak, úgyhogy továbbugrottam egyes kínai városokra (Sanghai, Peking) és végül is adta magát az ötlet, hogy jó, akkor menjünk Taiwanra XD. Úgyhogy lássuk, mi is szól Taiwan mellett?



- Mint az sejthető, elsősorban az, hogy ide volt a legolcsóbb a repülőjegy :P. Mondjuk ez csak első körben volt a fő érv, azóta láttam elfogadható árú jegyeket máshova is (pl ha nem is Cebura, de Manilába a Fülöp-szigeteken), de addigra már annyira beleéltem magam Taiwanba, hogy nem volt kedvem változtatni az elképzelésemen XD. Már csak azért sem, mert

- Taiwan legalább annyira biztonságos hely, mint Japán, ami azért elég nagy szó az ázsiai (és hogy ne legyünk elájulva magunktól: a közép-európai XD) országok között (is). Míg pl Kambodzsában a turisták néha azért elszenvedőjévé válnak egy-egy lopásnak stb, addig Taiwanon kb évek óta nem ért semmilyen attrcitás egyetlen látogatót sem. Ami azért elég fontos, mivel ezúttal minden valószínűség szerint egyedül indulok útnak (jövőre ez remélhetőleg nem így lesz, de erről majd később). Egyes weblapok szerint még a malária is teljesen hiányzik, - mások szerint viszont vidéken él és virul XD – de mindegy, az ember ezzel és a TBC-vel kapcsolatban is megteszi a kellő óvintézkedéseket, oszt’ minden rendben lesz.

- Taiwanon lehet kínaiul beszélni. (Jól van, oké, üssetek… XD) Ez mondjuk nem annyira lényeges, de plusz egy jó pont emellett az ország mellett.

- A látnivalók: gyönyörű tengerpartok, templomok, finom ételek… őszintén szólva, személy szerint engem jobban érdekel, mint a hasonló kategóriájú Okinawa… ^^””

- Legalább van apropóm, hogy faggassam kicsit Seisho-t az országáról ^_^ (Amúgy is, alig lehet elkapni őt, semmilyen közösségi eseményre/buliba nem jön el, ha meg a kollégium halljában össze is futunk, ő mindjárt elkezd skype-olni az otthoniakkal ^^” így nem túl könnyű ismerkedni…)

- Árak: na ezzel kapcsolatban voltak kételyeim, végül is Taiwan a világunk egyik leggazdagabb országa, - de Seisho azt mondta, hogy igaz hogy drágább, mint Kína (bár mi nem? XD Na jó, pl a Fülöp-szigetek tudomásom szerint nem sokkal, de lehet hogy tévedek…) de az árszínvonal jóval alatta marad a japánnak (amúgy is, átlagosan Japán se drágább, mint Nyugat-Európa). Úgyhogy ez a része is rendben van.

- Csak úgy mellesleg, a magyar állampolgárok tavaly óta vízummentesen utazhatnak Taiwanra. :)))



És akkor lássuk, mi szól ellene?

- Anya vetette fel, hogy „Lesz mivel eltöltenem majdnem egy hónapot ott?”. Azóta kiderült, hogy nem is egy hónapra megyek, csak augusztus 4-től 25-ig leszek ott, de még ha az eredeti tervemnek megfelelően aug 31-ig mennék ki, akkor is kellemesebb kinn feküdni és szavakat tanulni a decemberi 1kyuu-ra a tengerparton, mint a kollégiumban aszalódni a 90%-os páratartalomban és 40 fokos melegben XD. Gondolom, ez egyértelmű :) de arra is gondoltam, hogy ha esetleg unatkoznék, kéne kereseni valami nyári kínai nyelvanfolyamot :P.

- A tájfun-veszély augusztustól októberig a legnagyobb arrafelé (Japánban mintha szeptembertől lehetne rá számítani, legalábbis tavaly, mielőtt Hiroshimába mentünk volna Osaka-ból, Nakajima sensei a felkészítő előadáson mesélte, hogy pont most jön felfelé a tájfun északi irányba, mi meg megyünk le délre, úgyhogy útközben majd lehet, hogy találkozunk XD). De – infó megintcsak Seisho-tól – Taipei az esetek 90%-ában nem veszélyeztetett ebből a szempontból, én meg alapból úgyis Taipeibe megyek, szóval…

- Végül: minden Taiwanról szóló utazási ismertető azzal végződik, hogy „vegyük figyelembe, h nem lehet kizárni egy esetleges kínai invázió lehetőségét” XD. Bár, ha a kínaiaknak ennyi évtized alatt nem jutott eszükbe lerohanni ezt a kis szigetet, akkor remélhetőleg nem most fognak nekilátni, különösen, hogy tavaly még azt is megengedték nekik, hogy induljanak az olimpián „Kínai Taipei” álnév alatt :P. Meg Taiwan azért nem Tibet, túlságosan erősen benne van a világgazdaságban ahhoz, hogy Amerika és Európa szó nélkül hagyjon egy felé irányuló agressziót, ezt pedig jelen helyzetben a kínaiak nem kockáztatnák meg, legalábbis… egyelőre. :P



Lentebb említettem, hogy úgy néz ki, a Megumival (akinek egyébként a „Miwa” a vezeték- és nem a keresztneve, eltérően Hikata Miwa-tól!) való kapcsolatom igen gyümölcsöző lesz – és tényleg!! :) Ugyanis az összes nemzetközi weboldalon, amelyeket repülőjegy-foglalás végett nézegettem, csak hitelkártyát fogadnak el fizetési módként, erre ő ma mutatott egy japán oldalt, amikek nem csak az árai durván kedvezőbbek, hanem még hitelkártya sem kell a foglaláshoz :). Úgyhogy gyorsan vettem is egy oda-vissza jegyet, szóval úgy néz ki, h az augusztus nagy részét nyaralással fogom tölteni…


Egyébként a minap beszélgettem Paullal, aki valahonnan hallotta, hogy idén Taiwanra készülök (He? OMG, kitárgyalnak a többiek? xD) és említette, hogy jövő nyáron Liam, ő és még valaki szándékoznak tenni egy nagyszabású kínai körutat, amikor is hajóval (!) kelnének át a Középső Birodalomba és Xiantól elmennének Sanghai-on keresztül egészen Pekingig XD. Ez lehet, hogy elsőre elég durván „vadkempingezésnek” hangzik, de kapásból az jutott eszembe, hogy barátokkal együtt annyira jó buli, lenne, hogy miért is ne vegyünk részt ^^. Persze még lehet, hogy semmi nem lesz ebből, de majd meglátjuk… Ha mégis lenne, az óriási kaland volna – nem mintha bajom lenne azzal, hogy egyedül utazzak, de én+Paul+Liam+esetleg Kazuho+még vki más kifejezetten szórakoztató összetétel lenne ^^ bár ez még nagyon a jövő zenéje…


Akkor legközelebb hétvége felé írok egy „rendes” bejegyzést (a héten annyi buli volt – és még lesz is XD – hogy abszolút van miről, és már jövő hétvégére is vannak programjaim) addig is mindenkinek minden jót!!

7 megjegyzés:

katkadu írta...

:-D That's the spirit.
Mellesleg elgondolkodtam, ki is lehet az az "Anya". Kis idő után esett le, hogy vsz. nem az ánjá kiejtési változat a helyes. :-)

mako írta...

Hat, a taifunnal azert vigyazni, marmint olyan ertelemben, hogy egyaltalan nem kiszamithato (en mar kaptam ki Osakaban juliusban es augusztusban is taifunt, sz'al....). De amugy Taiwan jol hangzik :D

Btw, Nagoyaban nincs influenza veszely? Azt hallottam, hogy Kansai elegge benne van most, a Gaidait is bezartak egy hetre. Vigyazz magadra :)

Takato írta...

Sziasztok! Nem, szerencsére ITT nincs influenza veszély *lekopog*, - pl itt még nem zártak be egyetlen iskolát sem - de pánik, az van rendesen >_<. Amúgy nyugi, vigyázok én magamra! (Egészséges étkezés, C-vitamin stb :))

Névtelen írta...

Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup.
Do you have any methods to protect against hackers?

Stop by my site ... Agen Bola Ligabet88 Promo Bonus 100% IBCBET SBOBET

Névtelen írta...

I'm not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.


my site :: Cheap Interactive Games For Kids

Névtelen írta...

Thanks for sharing your thoughts on western wear.
Regards

Névtelen írta...

Excellent beat ! I wish to apprentice whilst you amend your site, how can i subscribe for a weblog
site? The account helped me a acceptable deal.
I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided brilliant
clear idea

Here is my website Online Newspaper

Megjegyzés küldése